Een woordspeling kenbaar maken?

Wie kent het niet? Je maakt een prachtige woordspeling, maar deze gaat onopgemerkt voorbij. Dat is toch zonde van de moeite en de gemiste kans om een goed te lachen en complimenten te ontvangen voor je vindingrijkheid. Daaromtrent hebben wij enkele methoden bedacht.

Het is natuurlijk wel een beetje kijken wanneer je welke manier gebruikt, want natuurlijk zijn niet alle woordspelingen even goed en je wil natuurlijk ook niet overdrijven: alles in proportie houden is de boodschap!

Het driewerf stampen
De meest gemakkelijke manier, is natuurlijk het driewerf stampen op de grond. Het is gemakkelijk, aangezien je er niet veel plaats voor nodig hebt en het is evenzeer gemakkelijk, omdat de meer schuchtere mensen op die manier ook waardering kunnen krijgen. 

Het werkt vrij simpel: je maakt een woordspeling en stampt vervolgens drie keer met je rechter been op de grond. Wanneer iemand de woordspeling begrijpt en/of apprecieert, kan hij gewoon mee stampen. Zo krijg je een verruiming van je doelpubliek waarin je de woordspeling maakte.

Wanneer de persoon in kwestie echter een foute oog-voetcoördinatie hanteert, is het mogelijk om meer dan drie stampen te zetten. We kunnen algemeen aannemen dat het geheel van stampen met de linkervoet en het geheel van stampen met de rechtervoet gelijk moet zijn aan drie. Bij een rechtervoetstamp krijg je +1 stamp, bij een stamp met je linker, -1. Het is de bedoeling om bij drie uit te komen.

Een gekende variant hierop is het kloppen-op-het-been-wanneer-het-opgehaald-is. Dit doe je simpelweg door je been omhoog te brengen en er met een grote armbeweging op te kloppen. Geluiden als "Hoera!" of "Allé, jo!" zijn natuurlijk toegelaten! (Wees je er wel van bewust dat er niemand geraakt kan worden, door een mogelijke bloedneus zou je woordspeling helemaal in het niets verdwijnen.)

Een vreugdedans
Er zullen wel enkele voetbalfans onder jullie zitten of mensen die zelf voetballen of toch een voetbalspel spelen. Aangezien woordspelingen maken onze grootste hobby is, hebben we niet meer zoveel vrije tijd over voor andere zaken, maar er is wel een aspect uit die wereld die we toch wel durven overnemen in onze eigen hobby: de vreugdedansen.

Jullie zullen het vast wel kennen in al zijn variaties! Bijvoorbeeld het met de buik over de grond schuiven of het rondjes draaien of zulke dingen ... Dit kan je natuurlijk ook doen na een succesvolle woordspeling, maar let wel op dat deze van een degelijk niveau was. Ook moet je uitkijken waar je het doet, want niet alle locaties zijn hiervoor aan te raden.

Een woordspelingspolonaise
Oké, deze term bestaat niet echt, maar drukt echt perfect uit wat we ermee bedoelen. Als je een woordspeling hebt gemaakt, begin je gewoon rond te wandelen. De personen die je woordspeling begrijpen en deze appreciëren, kunnen dan aansluiten en zo vorm je beetje bij beetje een polonaise van mensen die zich interesseren een taalmopjes. Het is de perfecte manier, wanneer een (familie)feest of fuif dreigt stil te vallen, de sfeer er weer in te blazen. Hopelijk hebben jullie komende feesten allemaal woordspelingspolonaises!

Voilà, beste sympathisant, we hopen dat jullie er nu des te meer in slagen jullie waarschijnlijk geweldige woordspelingen kenbaarder te maken door onze tips. Mocht dat zo zijn, laat het ons gerust weten! We zijn blij dat we jullie leven op deze manier kunnen verrijken! 

Met taal(mop)kundige groet
Het WSC-team

Geen opmerkingen:

Een reactie posten